Obrázky z Catlins

Obrázky z Catlins

Větrné pobřeží na jihu Nového Zélandu

Chci tam
Byl jsem tam
Hodnocení:Vynikající
Přelidněnost: Průměrná
Obtížnost: Velmi lehká
Čas: 3 dny

Catlins je přímořská oblast, kterou naleznete na jihovýchodním konci Jižního ostrova Nového Zélandu. Větší část plochy pokrývají typické novozélandské deštné lesy mírného pásu, v nichž převažují stromy s krásnými, i když jen vzácně užívanými, českými návzy – listnaté pabuky (rod Notophagus) a jehličnaté nohoplody (rod Podocarpus). Krajina je zvlněná, a jako celý zbytek ostrova je hustě protkána říčkami a potoky, s četnými vodopády a kaskádami. Nejčastějším důvodem návštěvy této oblasti je však pobřeží samotné. Vysoké útesy, pláže s jemným pískem, vyhlídky a větrem formované přímořské porosty a stromořadí. A hlavně bohatá fauna – delfíni, tučňáci i lachtani, na ty všechny můžete v této oblasti narazit a strávit jejich pozorováním dlouhé hodiny.

Obsah článku
Ubytování
Recenze [1x]

Tautuku Bay

Navigovat na mapě
117 m / 384 ft

Pohled z vyhlídky Florence Hill Lookout. V oblasti se nachází několik dlouhých písčitých pláží. Některé z nich jsou oblíbené mezi surfaři.

Tautuku Bay

Pobřežní les

Část pobřeží je stále porostlá původní vegetací. Odstíny zelené tvoří s azurovým mořem úžasné barevné kombinace.

Pobřežní les

Samice lachtana novozélandského

V Catlins, a také na Novém Zélandě obecně, můžete relativně často narazit na dva druhy ploutvonožců. Lachtan novozélandský (New Zealand Sea Lion, whakahao, Phocarctos hookeri) je větším z nich. Rozmnožuje se pouze na menších ostrovech v okolí, ale na Jižním i Severním ostrově tráví nerozmnožující se jedinci spoustu „volného času“.

Samice lachtana novozélandského

Samec lachtana novozélandského

Lachtan novozélandský má výrazný pohlavní dimorfismus – samci a samice se výrazně liší velikostí, tvarem těla i barvou. Tento druh není plachý a údajně se příležitostně druží s plavci.

Samec lachtana novozélandského

Nugget Point

Navigovat na mapě
71 m / 233 ft

Jedno z nejvíce navštěvovaných míst Catlins. Od majáku na vrcholku máte jako na dlani četné skalky a útesy, nazývané „nuggets“, o něž se tříští mohutný příboj. V nedaleké zátoce Roaring Bay můžete pozorovat z úkrytu tučnáky žlutooké.

Nugget Point

Vlnobití na pláži v Papatowai

Navigovat na mapě

Pobřeží Catlins je téměř neustále ošleháváno silným větrem. Uvařit si oběd na plynovém nebo benzínovém vařiči je někdy docela výzva.

Vlnobití na pláži v Papatowai

Stromořadí

Důkazem permanentního jižního vetru jsou stromy, které jsou trvale nakloněné a tvorí typické vlajkové koruny.

Stromořadí

Ustřičník

Ustřičník druhu Haematopus unicolor je jedním z mnoha ptáků, které potkáte jen na Novém Zélandu a okolních ostrovech.

Ustřičník

Vodopády McLean Falls

Navigovat na mapě
30 m / 98 ft

Nový Zéland je nejen zemé kiwi, ovcí, kapradin a Pána prstenů, ale také zemí vodopádů. V Catlins se nachází údajně nejfotografovanější vodopád z celého NZ – vodopád Purakanui. Ten byl však v době naší návštěvy poměrně suchý, tak jsme vzali zavděk jeho méně známých bratříčkem.

Vodopády McLean Falls

Lachtan forsterův (Arctocephalus forsteri)

Tento druh je na NZ mnohem běžnější než předchozí. Na mnoha místech můžete narazit na skupinky jedinců odpočívajících na útesech a navštívit lze i několik kolonií, kde se lachtani pravidelně množí. Anglicky se druh jmenuje NZ fur seal, což vede k tomu, že bývá v češtině často špatně označován jako tuleň. Před příchodem Evropanů byli oba lachtani velmi hojnými obyvateli celého pobřeží. V první polovině 19. století došlo kvůli masovému lovu pro kožešiny a tuk k dramatickému poklesu populací obou druhů a nebylo daleko k jejich vyhubení. V současnosti jsou díky přísné legislativě počty jedinců na vzestupu.

Lachtan forsterův (Arctocephalus forsteri)

Waipapa Point

Pobřeží Catlins hlídá řada majáků. Waipapa Point je na samém západním okraji oblasti.

Waipapa Point
Tučňák žlutooký

Tučňák žlutooký

Maorsky zvaný hoiho. Nehnízdí v obrovských koloniích, jako většina ostatních tučnáků, ale v osamocených hnízdech skrytých v křoví nedaleko moře. Danou oblast však většinou využívá k hnízdění více párů.


Články v okolí
Zajímavosti v okolí
Ubytování v okolí
Načítám
Chtějí tam
Chci tam
Byli tam
Byl jsem tam